Het regionale park Luberon

Home

 >

In de omgeving

 >

Natuurlijke bijzonderheden

 >

Het regionale park Luberon

Het regionale park Luberon


Gelegen tussen de Alpen en de Middellandse Zee. Het regionale park Luberon strekt zich uit van de Vaucluse tot de Alpes de Haute-Provence, aan weerszijden van het Luberon massief. Sinds zijn oprichting in 1977, heeft het park verschillende werkzaamheden ter bescherming van het milieu, de verbetering van de infrastructuur en de ontwikkeling van passende activiteiten op zich genomen. Het Park is lid van het wereldwijde netwerk van ‘UNESCO Biosphere Reserves’, bestaande uit 460 reservaten verspreid over de vijf continenten en is onlangs door de Unesco bevorderd tot de rang van een levend voorbeeld van duurzame ontwikkeling.

130 Miljoen jaar geologische geschiedenis; de oudste zichtbare geologie in de Luberon dateert uit het Krijttijdperk van het Mesozoïcum, toen de Provence was bedolven onder de zee. Een steensoort genaamd „Aptien” werd door de Franse zoöloog Alcide d’Orbigny geschat op ongeveer 110 miljoen jaar. Land ontstond geleidelijk aan en het klimaat veranderde het zand in okers. De wereld heeft weinig dergelijke afzettingen, maar die van de Luberon bereiken 50 meter in hoogte en strekken zich uit over 25 km. Het Luberon massief werd ontwikkeld in het Tertiair (40 Ma), samen met de andere bergen van de Provence.

Natuurlijke omgevingen van opmerkelijke diversiteit: Mourre-Nègre, het hoogste punt in de Luberon, stijgt tot 1125 m. De graslanden op de top bieden een overvloed aan bloemen, wilde orchideeën en vlinders en zijn het gebied van de ‘Short-toed Eagle’; een roofvogel die alleen reptielen eet. De garrigue, bestaande uit struiken en kruidachtige zacht-bladerige planten die kalk tolereren, wordt gedomineerd door eiken en rozemarijn. De bewoners zijn hagedissen en patrijzen. Weggestopt in de bossen van de ‘Pubescent Eik’ en de ‘Evergreen Eik’ zijn sporen van de oude kolen verwerkende plekken. De fauna in deze eikenbossen is overvloedig, met uilen en herten, terwijl de klippen en ravijnen het jachtterrein zijn van roofvogels zoals uilen, gouden arenden en Egyptische gieren. Rivieren zijn zeldzaam, maar onweersbuien vernieuwen de soorten die in deze habitat leven, waar de flora en fauna ernstig bedreigd worden.

De ware architectuur van de Provence: Gedomineerd door de droge stenen architectuur (hutten, terrassen, winkels en muren), verdeelt de Luberon zich in dorpen op de heuveltoppen en in de vlakten. U vindt er 5 gemeenten die zijn ingedeeld bij de mooiste dorpjes in Frankrijk (Ansouis, Gordes, Lourmarin, Menerbes en Roussillon). Gebouwd onder een kasteel of omringd door wallen, weerspiegelen de heuveldorpen de noodzaak om de bevolking te beschermen in het begin van de 12e eeuw. Later (16de eeuw) werden de dorpen op de vlaktes en dichter bij de verbindingswegen gebouwd. Overal wordt u getroffen door schoonheid, evenwicht en harmonie van huizen en boerderijen. De beperkingen opgelegd door de regio, de aarde en de aanpassing aan het klimaat hebben geleid tot deze eenvoudige gebouwen, waar kamers werden toegevoegd naar gelang de behoefte.

Over ’les chênes blancs’ | Andere campings te ontdekken | Onze partners | Sitemap